Cuvântare la Plenara Partidului Alianţa Socialistă din 16 Decembrie 2006

 

Stimaţi Colegi,

Prezenta Plenară a Partidului Alianţa Socialsită a scos în evidenţă faptul că în partid există deja o problemă reală şi această problemă are o cauză obiectivă respectiv faptul că partidul, de o bună perioadă de timp, stă pe loc, nu se dezvoltă, nu reuşim să atragem noi membrii şi să devenim o voce distinctă pe eşicherul politic intern şi ceea ce este şi mai rău nimeni nu îşi asumă în mod concret responsabilitatea acestor stări de lucruri. Această situaţie impune în prezent clarificări de ordin statutar şi stil de muncă la nivelul întregului partid. Am ajuns deci la un moment de analiză personală şi colectivă pentru a putea depăşi starea de stagnare şi automulţumire în care ne aflăm. Menţinerea unei stări de tensiune fără găsirea de soluţii constructive nu va igieniza după părerea mea rana creată deja în interiorul partidului. Antibioticul  necesar nu poate fi decât capacitatea fiecăruia dintre noi de a se debarasa de zgura unor mentalităţi invechite de genul "cine nu gândeşte identic ca noi este împotriva noastră" deoarece acestă mentalitate frânează inţiativele de dezbatere şi clarificare în cadu organizat a întregii problematicii care frământă pe membrii noştrii şi reduce în mod substanţial capacitatea de analiză şi decizii obiective şi responsabile cu privire la: stadiul de dezvoltare în care se află partidul, cauzele care determină starea de stagnare la nivel central şi teritorial, lipsa de dialog pe verticală şi orizontală, incapacitatea de a atrage noi membrii la nivel central şi teritorial, izolarea pe plan intern în relaţiile cu alte partide, cum ar fi cele ecologiste, cu mass-media, cu intelectualitatea şi personalităţile culturale şi politice de stânga, lipsa de mesaj a unor activităţi făcute cu eforturi materiale importante, lipsa de dezbateri pe teme statutare şi de program care să permită clarificări, concluzii şi măsuri de eficientizare a muncii, incapacitatea de a valorifica calitatea de membru fondator al Partidului Stânga Europeană pentru  a combate pe bază de argumente isteria actualei conducerii a PSD de a se declara singurul partid de stânga din România şi de a considera că PAS-ul nici nu există în acestă zonă ca forţă politică autentică de stânga.
În popor se spune că "buturuga mică răstoarnă carul mare". Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem la acest moment este de ce PAS-ul nu a reuşit până în prezent să devină cu adevărat "buturuga" capabilă să răstoarne pe eşicherul politic românesc imaginea de stânga pe care şi-o atribuie social democraţia românescă, pornind de la două realităţi concrete:

1. PSD care prin Program se defineşte ca un partid de centru – stânga dar la ultimul Congres s-a declarat singurul partid de stânga din România, de câte ori s-a aflat la guvernare s-a manifestat ca un partid autentic de dreapta, capabil de compromisuri care au afectat chiar şi interesul naţional, viitorul ţării, prin alianţele făcute cu UDMR şi PUR şi privatizări gen Petrom, BCR etc.
PSD practică deci cu consecvanţă un cameleonism electoral şi politic care compromite ideiile adevărate de stânga.

2. PAS-ul conform Programului său şi prin calitatea de membru Fondator al Partidului Stânga Europeană, ar trebui să se manifeste cu consecvanţă ca un partid autentic de stânga din România. Din păcate însă, până în prezent,  PAS-ul în loc să combată cu vehemenţă şi argumente politice cameleonica practicată de PSD, zi de zi şi care compromite ideile adevărate de stânga subminând baza ideologică şi percepţia reală a electoratului despre o stânga autentică, a adoptat o politică non combativă.

PAS-ul nu are încă o ideologie clară rezultată dintr-o analiză profundă a perioadei "socialismului reprezentativ post-feudal de Stat" de dinainte de 1989 şi nici nu acţionează pentru adaptarea teoriei şi practicii socialiste la condiţiile economice, sociale şi politice definitorii pentru societatea românescă la începutul secolului XXI. Mulţi membrii de partid s-au exprimat la Plenară pentru realizarea, în perspectiva viitoarelor alegeri a unor alianţe cu PSD-ul, România Mare şi unii chiar cu PNL-ul . Cu cine urmează deci să se negocieze o viitoare alianţă? Cu Iliescu? cu Geoană, cu Nastase (gruparea care îl susţine), cu Vadim? Lipsa unei strategii clare de alianţe bazată pe ideologie şi promovarea interesului naţional, nu pe interese de moment şi locale duce la confunzii în rândul membrilor partidului nostru. A sosit deci momentul ca această problemă să fie dezbătută şi clarificată, pentru a putea decide împreună soluţia cea mai bună şi a stabili colectivul responsabil cu punerea în practică a politicii de alianţă a PAS-ului, modul în care trebuie acţionat şi responsabilităţile individuale şi colective care trebuie să revină factorilor de decizie de la toate esaloanele, în acestă direcţie.
Ieşirea din anonimat a PAS-ului ar trebui să fie preocuparea principală în perioada imediat următoare. Avem suficiente argumente pentru a face acest lucru, dacă vom hotărî măsuri concrete de acţiune în această direcţie, dacă vom renunţa la luptele interne, la suspiciuni şi învinuiri şi vom decide să acţionăm uniţi pentru a determina că ideea unei stângi autentice româneşti să devină o realitate concretă în România, de care să fie obligat să ţină seama şi PSD-ul cameleonic din prezent.
În momentul în care PAS-ul îşi va promova cu consecvenţă culoarea sa autentică, PSD-ul va pierde un atu de bază electoral şi politic şi va fi obligat să înţeleagă că în România există o stângă autentică românească, de care trebuie să ţină seama şi că este în interesul unui partid de centru-stânga precum PSD-ul de a colabora pe probleme de interes naţional cu totate forţele politice de stânga din România, în cadrul unei alianţe capabile să reprezinte România şi la nivelul Parlementului European, prin intermediul celor două partide europene din care fac parte, respectiv Partidul Stânga Europeană şi Partidul Socialist European.
Atâta timp însă cât conducerea actuală a PSD-ul nu va simţi că politica sa cameleonica este în pericol de a fi demonetizată  de o forţă politică de stânga reală este greu de presupus că va adopta o politică de promovare a interesului naţinal. Unii dintre colegi îşi pun speranţe în realizarea unei scindări a PSD-ului la următorul Congres, cu desprinderea unei părţi cu orientare mai de stânga, dispusă la o colaborare în domeniul stângii după exemplul grupării Oscar Lafontaine din Germania. Indiferent însă de ce se va întâmpla în PSD noi trebuie să trecem la măsuri concrete de combatere argumentată a politicii duplicitare a PSD-ului şi a politicii sale de alianţe care a adus mari prejudicii interesului naţional, pentru că şi în viaţa politică ca şi în sport “se respectă numai cei care au capacitatea de a lupta de la egal la egal“.

Constantin Creţu
Membru fondator şi Vicepreşedinte al Partidului Alianţa Socialistă
Bucureşti:16 Decembrie 2006